RESOLUCIÓ CONVOCATORIA CURADORIA SÂLMON 25-26
💥Estem molt emocionades d’anunciar que, després d’un procés molt enriquidor de preselecció i entrevistes, la comissió de selecció de la curadoria per a les edicions 2025-26 del Festival Sâlmon d’arts vives de Barcelona ha resolt consensuadament que la persona curadora sigui Quim Pujol 💥
Per a l’equip del festival és fonamental continuar amb aquest procés de convocatòria pública per a curadoria, on hem rebut propostes amb mirades diverses, aportacions interessants i amb gran potencial. També han estat molt enriquidores les converses durant la fase d’entrevistes de les propostes preseleccionades, amb Carolina Campos i Fer Gandasegui, Matías Daporta i Aitana Cordero. Les seves aportacions i anàlisis profundes han enriquit en gran manera tot el procés.
Gràcies també a totes les persones i col·lectius que han enviat les seves propostes, el temps dedicat i les reflexions compartides.
El jurat de la convocatòria ha estat format per: Àngels Margarit, com a invitació externa, i, com a membres de S.A.C. Sâlmon Associació Cultural, Sofia Asencio, Tomás Aragay, Óscar Dasí, Ariadna Rodríguez, Iñaki Álvarez, Elena Carmona, Ariadna Miquel, Dianelis Diéguez, Semolina Tomic, Mònica Muntaner, Bea Fernández i Noe Laviana.
📍En uns mesos continuarem compartint aquesta nova etapa.
Es poden consultar les BASES DE LA CONVOCATÒRIA en el següent enllaç: CONVOCATORIA CURATORIAL SÂLMON 25-26
Contacte
Per posar-te en contacte amb l’oficina del Festival Sâlmon d’arts vives de Barcelona pots escriure a:
Edició 2024
Allò coreogràfic, com a forma experimental, et convida a rearticular constantment la teva orientació, la teva disposició tant material com conceptual, respecte al temps, l’espai, les percepcions, el llenguatge, la composició i l’ètica. Involucrar-se, coreogràficament parlant, implica posicionar-se en relació, participar en una forma col·lectiva de vida que exigeix una atenció específica: escolta, duració, desig.
A través d’una sèrie de peces i trobades, aquesta edició del Festival Sâlmon mira d’oferir un temps per a aquesta atenció, i considera la dansa i la coreografia contemporànies, en les seves dimensions poètica i política, capaç de produir afectacions crítiques, enteses com exercicis que ens obliguen a revisar la nostra complexa relació amb les gramàtiques sensibles i els règims de llegibilitat.
Amb aquesta intenció, aquest programa convoca una sèrie de peces que transmeten formacions i estats encara no reconeguts que emergeixen com una sensació, una forma –un ritme, un to, una inclinació concreta– i et fan sentir que una vida diferent és plausible, perquè de fet ja és aquí. Et mous al compàs de la seva cadència i segueixes insistint a generar ressonàncies amb ella. És en el seu potencial, en allò que ja hi ha però que encara no té nom, on es troba la seva capacitat de dissoldre i d’infiltrar nous sentits en les formes imposades de llegir i de llegir-nos.
Del 15 al 25 de febrer de 2024, la dotzena edició del Festival Sâlmon acull aquesta cadència i desitja transmetre-la a través de la sensibilitat, les intensitats somàtiques i la fuga especulativa que produeixen les peces i intervencions de les artistes programades.
Les propostes reunides s’inspiren en el potencial de la forma per produir sensibilitats estètiques i polítiques, i acullen línies de treball com la transmissió de formes somàtiques de coneixement, el cos com a espai d’emergència i inscripció ideològica, les organitzacions lingüístiques del valor i la seva capacitat de produir realitats, i el teatre com a lloc des d’on poden desenvolupar-se imaginacions materials i formes de sociabilitat.
Andrea Rodrigo i Néstor García (equip curatorial edicions 23-24).
Equip
El Festival Sâlmon està impulsat per l’Associació Cultural Sâlmon, creada el 2022. Una estructura de catorze persones de naturalesa mixta que formalitza la relació entre un grup d’artistes, agitadores, gestores i espais de creació que comparteixen l’exercici constant en el terreny de les arts vives, el moviment i els llenguatges del cos. Aquestes individualitats o estructures no s’han vinculat de manera atzarosa, tenen una relació amb la història més o menys recent del festival i són entitats i creadores que tenen un recorregut de treball a la ciutat de Barcelona al voltant de les arts híbrides contemporànies, com una membrana que connecta els sabers, forces i recursos d’estructures i individualitats diferents per impulsar el Festival. L’equip curatorial és escollit per convocatòria pública per comissariar cada cicle de dos anys de programació del festival.
Equip del festival per a l’edició 2024:
Equip curatorial edicions 23-24: Andrea Rodrigo i Néstor García
Coordinació general i producció executiva: Noe Laviana
Cap de comunicació: Raquel Tomàs
Gestió i administració: Nuria Canela
Cap tècnic: Toni Morales
Producció logística: Sofía Montenegro
Ajudant de producció: Maguette Dieng i Natasha Padilha
Premsa: Sesi Bergeret
Traduccions: Ameen Mettawa, Carmen García Andrés i Marc Villanueva
Runner: Lucía Quesada Thomas
Fotografia: Mila Ercoli
Vídeo: Andrés Pino
Disseny de la imatge: Pau Orts + Phantasia, amb la col·laboració d’Ombreta Vokopola
Programació web: Ricardo Juárez
Edició d’estil de textos: Marta Alonso-Buenaposada del Hoyo
Assessoria mediació i accés: Frida Laux
Disseny d’espai: Sociedad 0
Agraïments a La Capella (oficines) per l’acollida puntual durant la preparació del festival.
i tots els equips dels diferents espais que acullen programació del festival.
Espais
La Caldera
Eugeni d’Ors 12, Barcelona
Les Corts (L3)
Antic Teatre
Verdaguer i Callís 12, Barcelona
Urquinaona (L1, L4)
Cordova gallery
Encuny 24, planta 3, Barcelona
Foc (L10S)
CC Parc Sandaru (El Dorado SFB)
Buenaventura Muñoz, 21, Barcelona
Arc de Triomf / Marina (L1)
Mercat de les Flors
Lleida 59, Barcelona
Poble Sec (L3) / Plaça Espanya (L1, L3).
MACBA
Plaça dels Àngels, 1, Barcelona
Catalunya (L1 / L3)
Liceu (L3)
Universitat (L1 / L2) /
SALA UPLOAD
Av. de Francesc Ferrer i Guàrdia, 13, Barcelona
Plaça Espanya (L1/L3)
SALA VOL
C/ de Sancho de Ávila, 78, Barcelona
Marina (L1) / Llacuna (L4)
Comunitats
Aquesta 12a edició del festival s’interrelaciona amb tres comunitats locals vinculades a les arts vives i la coreografia.
– Alumnat dels Estudis Especialitzats en Arts en Viu i Contextos de l’Institut del Teatre: Un programa d’estudis que ofereix un espai per pensar, experimentar i qüestionar les pràctiques artístiques que posen en relació la recerca, la producció de coneixement i els processos d’aprenentatge, amb el seu context. En aquest programa, de creació recent, creadors de trajectòria reconeguda proposen sessions en diversos formats on es genera una comunitat efímera de pensament i acció sobre les pràctiques, fora dels circuits i formats escènics convencionals, que fa una vintena d’anys actuen com a forces generadores d’escletxes i revolucions.
Crear un vincle entre els EEAViC i el Festival Salmôn és una manera de generar fugues i alineacions entre propostes que actúen en marcs diversos -el marc dels festivals d’arts contemporànies i el marc de formació en arts vives- però que s’ocupen i pensen problemes comuns.
– Projecte Stalkers edició 2024-25: Un dipostiu per a joves curadores interessades en les arts vives. Un grup de joves d’entre 18 i 25 anys heterogeni i procedent de diferents municipis participen de la programació de diferents festivals (Sâlmon, Sismògraf, Eufònic i TNT), i a través d’aquesta experiència comparteixen coneixements sobre curadoria, programació i models organitzatius en el camp de la gestió cultural. Durant dos anys i amb un full de ruta d’accions acompanyades per diferents agents professionals del sector com ara programadores, artistes, comissàries, gestores, tècniques…aniran compartint els seus interessos, desitjos, anàlisi del context i experiències per acabar participant activament en la programació cultural dels seus propis municipis a l’any següent.
– Grup d’estudi del Festival Sâlmon: L’edició del Festival Sâlmon23 ha estat vertebrada pel grup d’estudi, una iniciativa que es va plantejar com a espai d’investigació i assaig com a instrument d’escolta sensible al context. Al llarg de vuit mesos, un grup de persones interessades en les formes de coneixement i experiència vinculades a la dansa i la coreografia contemporànies ha acompanyat la programació del Sâlmon. Com a dispositiu de desbordament, ha servit per a reubicar, projectar i expandir les qüestions plantejades cap a altres contextos més enllà del festival. No podíem concebre l’edició Sâlmon24 sense la presència del grup d’estudi. Un grup que, gràcies a la seva escolta dedicada i afectuosa, posseeix la capacitat de fer aflorar contaminacions, acompanyaments i intercanvis entre els públics i el programa, actuant com a forma de contacte amb les línies proposades per l’equip curatorial per a l’edició 2024 del Festival.
Diverses integrants del grup d’estudi ens han acompanyat durant els dies del festival pensant i desplegant diverses iniciatives entorn a la recepció i l’accessibilitat, així com tenint cura dels espais intermedis i d’habitabilitat entre les múltiples propostes per donar context al programa.
Premsa
Imatges i vídeos programació 2024
Descàrrega nota de premsa cast
La roda de premsa del Festival Sâlmon 2024 serà el 14 de febrer a les 10.30h a La Caldera (c/Eugeni d’Ors 12, Barcelona).
Hi haurà passi de gràfics el dijous 15 de febrer a les 17h de la peça que inaugura el Festival, Figuring Age de Boglárka Börcsok i Andreas Bolm. A La Caldera (c/Eugeni d’Ors 12, Barcelona).
Confirmació d’assistència: Sesi Bergeret premsa@festivalsalmon.com
Edicions anteriors
2023
Boglárka Börcsök i Andreas Bolm, Bryana Fritz, Cascades, Harald Beharie, Alex Baczyński-Jenkins, Paloma Chen, Norberto Llopis Segarra, Juf (Beatriz Ortega Botas i Leto Ybarra), Lorea Alfaro, Valentina Desideri, Corazón del Sol, Ciriza, Los Detectives, Claudia Pagès, Kha Villanueva, Tripak, Hamja Ahsan, Henry Andersen, Mònica Planes, Ferran Mesa Turó, Yazel Parra Nahmens i les participants al grup d’estudi per convocatoria oberta: Tomás Aragay, Laura Benedicto , Andrea El Almeri, Virginia Martín, Enric Marzà, Mabel Olea, Alba Palau Centelles, Elena Ramirez (Ken Pollet), Laura Ramirez, Estela Santos, Angelica Tognetti, Kha Villanueva, Iver Zapata.
2022
El Conde de Torrefiel, Alberto Cortés, Passejos mutants, David Aguilar, Paz Rojo, Pauline L.Boulba i Aminata Labor & Guests, IV Parlament Ciutadà de Cultura de Barcelona, Marta Ziólek, Bella Báguena, Medasawa, Symphony (Xavi Manubens) & Mama Lynch (Lyn Diniz), Andrea Pellejero, Anabella Pareja Robinson, Alexandra Laudo [Heroínas de la Cultura], Silvia Bottiroli, Mårten Spångberg, Júlia Rúbies Subirós, María Jerez & Alejandra Pombo Su, Néstor García Díaz, Anne Kerzerho, Fernando Gandasegui, Salva Sanchis, Jocelyn Cottencin, Idoia Zabaleta, Miguel Martínez, Fernando Pérez, Aimar Pérez Galí, Víctor Ramírez, Xavier Bassas, Choro (FOC), Carolina Campos, Caterina Mora, Victória Pérez Royo, DJ Tutu, Pol Pi: cie NO DRAMA.
2021
Ingrid Guardiola, Raúl Alaejos, Carolina Campos, Félix Pérez-Hita, Marc Vives, Orquesta (Anto Rodríguez y Óscar Bueno), Guillem Mont de Palol, Márcia Lança, Daniel Pizamiglio, TEATRON, Aitana Cordero y Jaume Ferrete, Alex Reynolds, Xavier Manubens, DD Dorvillier, Zeena Parkins, Roger Pelàez, Søren Evinson, Marc O’Callaghan, Eulàlia Rovira, Julián Pacomio y Ángela Millano, Job Ramos i Silvia Zayas, Nazario Díaz, Isabel Do Diego, Rubén Ramos Nogueira, Virginia García del Pino, Marta Echaves, HJ Darger (El Bloque TV), Olga Mesa, Vicente Arlandis, Norberto Llopis, Quim Pujol, Katerina Andreou, OKAY CONFIANCE amb Loto Retina, Anne Lise Le Gac, Elie Ortis Hugues Meunier, Alba Rihe, Júlia Barbany i Daniel Moreno Roldan, Soon in Tokyo (imatge) I la col·laboració dels autors del jingle del festival Hidrogenesse.