Sâlmon
Sâlmon
Festival d’arts vives
de Barcelona
15–25 febrer 2024
12ª edició

Envoltura, historia y síncope

Gratuït
18.02.24
18 h (1h 30 min. + conversa de 45 min.)
CC Parc Sandaru (El Dorado SFB)
Conferència performativa
Entrada lliure fins a completar aforament
BIO

Isabel de Naverán (Getxo, 1976) investiga a la cruïlla entre l’art, la coreografia contemporània i la performance en projectes de curadoria, edició i escriptura. La preocupació pel pas i l’ús del temps subjau a les seves investigacions, centrades en la transmissió corporal i la revisió del concepte de temps històric des de pràctiques efímeres i fugitives.

Doctora en Art per la Universitat del País Basc. Forma part del grup de recerca Artea, a Madrid.

El 2010 funda, juntament amb Beatriz Cavia, Miren Jaio i Leire Vergara, Bulegoa Zenbaki Barik – Oficina d’art i coneixement a Bilbao, projecte al qual està vinculada fins al 2018. Entre 2017 i 2023 treballa com a comissària de dansa i performance al Departamento de Actividades Públicas del Museo Reina Sofía, a Madrid, tasca que compagina amb el seu període com a investigadora associada a Azkuna Zentroa, Bilbao, on desenvolupa La ola en la mente (2021-2023), una proposta centrada en l’escriptura somàtica com a forma de guarició.

El 2022 publica els seus primers llibres: Envoltura, historia y síncope (Caniche editorial) i Ritual de duelo (editorial consonni), fent una aposta forta per l’escriptura. Ritual de duelo ha estat finalista del longlist del Premi Finestres de Narrativa en castellà el 2022 i del Premi Euskadi de Literatura a la secció de novel·la en castellà 2023.

SOBRE LA PROPOSTA

Envoltura, historia y síncope és el nom d’una zona d’investigació de llarg recorregut que Isabel de Naverán desenvolupa des del 2016 al voltant de la relació dels cossos amb la gran història i les històries anomenades menors dels gestos i moviments en dansa.

Envoltura, historia y síncope també és un llibre –publicat a la col·lecció Lletra Caniche de l’editorial Caniche– que adopta la forma de conferència performativa en la qual els continguts i imatges que acompanyen el projecte i que estan presents en el llibre, es despleguen fent lloc a una situació de connexió en viu de les imatges, les paraules i els gestos. La conferència performativa ofereix un accés a la recerca des de la pràctica de les vinculacions sensibles del material documental, de les anècdotes, observacions, unions i revinclades dels cossos i imatges estudiats. Es tracta d’una acció que entreteixeix contingut i forma, revelant com la producció de coneixement sempre es dóna en un lloc necessàriament situat i condicionat per les seves materialitats intel·lectuals i sensibles.

Andrea Rodrigo sobre “Envoltura, historia y síncope”:

Envoltura, historia y síncope és un recorregut afectiu i una tasca de composició que es fa des de l’àmbit coreogràfic – entenent la coreografia com una pràctica experimental, és a dir, ancorada en l’experiència. Aquesta aproximació no està limitada al camp de la dansa, sinó que la coreografia es pensa com un dispositiu que modula l’atenció i, per tant, com una potència per desvetllar altres formes de relacionar-nos entre nosaltres i amb el que ens envolta. La manera d’investigar d’Isabel apel·la al concret, a una manera d’estar a prop de les coses, situar-les, buscant una complicitat amb els materials i referències, una forma de sentir i donar sentit a les correspondències. Quan Isabel fa el gest de lliurar una imatge, ho fa conscient que és una imatge que parla d’una situació concreta. I deixa que passi prou temps com per sentir el to dels cossos, llegir-ne la textura, entendre’n els gestos i fins i tot, en ocasions, imaginar altres possibles: algunes vegades m’ha fet pensar que oferia a la Història una experiència d’ella mateixa.”

FITXA ARTÍSTICA

Autora: Isabel de Naverán / Suport a la producció: Azkuna Zentroa.

CONVERSA

Després de la presentació de Envoltura, historia y síncope, Isabel de Naverán estarà acompanyada per María García Ruiz. Establiran una conversa desgranant les referències i intuïcions que han donat forma a la conferència performativa i el diàleg que les uneix des que De Naverán participés en la proposta ALLURE #3 (per al·lusions): Policia, política i poètica dels cossos en moviment en el marc del programa públic dut a terme per García Ruiz dins la V Beca de recerca artística Fundació Banc Sabadell – Hangar. 

El llibre d’Envoltura, historia y síncope publicat per Editorial Caniche estarà disponible i hi haurà possibilitat de signatures de l’autora després de la conversa. L’edició en anglès està disponible a través de la pàgina web d’Editorial Caniche.

María García Ruiz és artista visual i investigadora. Llicenciada en Arquitectura, màster de Recerca en Art i Disseny i doctoranda en Filosofia. Els projectes que duu a terme són indagacions al voltant de la producció –física i imaginada– del territori, a través de l’articulació de narratives híbrides entre la imatge, l’escriptura i l’acció.

Actualment desenvolupa la seva pràctica com a artista en residència a Hangar (2022-2024). Accèssit a la Biennal d’Art Diputació de Tarragona (2021), artista seleccionada a Fotonoviembre, Festival Internacional de Fotografia de Tenerife (2021), el 2020 rep la V Beca de Recerca Artística Fundació Banc Sabadell – Hangar. Comissària, juntament amb Pedro G. Romero, del projecte Máquinas de vivir. Flamenco y arquitectura en la ocupación y desocupación de espacios ( (2017-2018) i coautora del llibre homònim (Puente Editores, 2020). Coordinadora de la plataforma Topografies de la discrepància urbana a La Virreina Centre de la Imatge de Barcelona (2016-2017). Investigadora en residència al Museu Reina Sofia de Madrid (2015-2016).

El seu treball s’ha mostrat en espais com la Secession de Viena, la Kunstverein a Stuttgart, el Museu de Reus, el MUSAC de Lleó, la Fabra i Coats a Barcelona, ​​el TEA de Tenerife i el Museu d’Art Modern de Tarragona, entre d’altres.

Погрузитесь в мир азарта с Джой казино, которое предлагает широкий выбор слотов, турниров и акционных предложений.