Dins del marc del Festival Sâlmon, Isabel de Naverán mantindrà una conversa amb Ola Maciejewska centrada en la seva pràctica, que ampliarà i recollirà el contacte de llarg recorregut que ambdues han mantingut des que, el 2018, De Naverán va acompanyar la curadoria de Loïe Fuller: Research a Madrid i Bilbao, i després de la presentació més recent de FIGURY (przestrzenne) a l’Estudio V. En el hueco acontece, un programa comissariat per Isabel de Naverán (Museo Reina Sofía de Madrid el 2023).
Ola Maciejewska va néixer a Polònia i viu a França. És ballarina, artista i coreògrafa. La seva feina s’ubica en les friccions entre materialitat i fugacitat, entre el moviment i les seves condicions d’emergència, temes als quals s’enfronta a través d’una lectura crítica de la història de la dansa. Des de la confluència entre dansa i arts visuals, les seves sèries de treballs dedicades a les danses sinuoses de Loie Fulller conviden l’espectador a pensar sobre metamorfosi, sinestèsia i la natura híbrida de l’experiència corporal. Ha presentat els seus treballs a Europa, als Estats Units i a Àsia. El 2022, Maciejewska va rebre una beca del Watermill Center, fundat per Robert Wilson, i va entrar a formar part, com a artista associada, del projecte “Campement artistique pour littoral”, dins del programa Mondes Nouveaux del Ministeri de Cultura francès. El mateix any, FIGURY (przestrzenne) –estrenada el 2002 al CNDC Angers– va ser premiada per la galeria Nadežda Petrović a Čačak (Sèrbia), la qual li ha proposat una exposició individual de cara al 2025. Actualment treballa en una nova producció per al 2025 amb cinc intèrprets (amb el suport de Dance Reflections, de Van Cleed & Arpels).
Isabel de Naverán investiga a la cruïlla entre l’art, la coreografia contemporània i la performance en projectes de curadoria, edició i escriptura. La preocupació pel pas i l’ús del temps subjau a les seves investigacions, centrades en la transmissió corporal i la revisió del concepte de temps històric des de pràctiques efímeres i fugitives. Doctora en Art per la Universitat del País Basc. Forma part del grup de recerca Artea, a Madrid. El 2010 funda, juntament amb Beatriz Cavia, Miren Jaio i Leire Vergara, Bulegoa Zenbaki Barik – Oficina d’art i coneixement a Bilbao, projecte al qual està vinculada fins al 2018. Des del 2017 treballa com a comissària de dansa i performance al Departamento de Actividades Públicas del Museo Reina Sofía, a Madrid, tasca que compagina amb el seu període com a investigadora associada a Azkuna Zentroa, Bilbao, on desenvolupa La ola en la mente (2021-2023), una proposta centrada en l’escriptura somàtica com a forma de guarició. El 2022 publica els seus primers llibres: Envoltura, historia y síncope (Caniche editorial) i Ritual de duelo (editorial consonni), fent una aposta forta per l’escriptura. Ritual de duelo ha estat finalista del longlist del Premi Finestres de Narrativa en castellà el 2022.