Sâlmon
Sâlmon
Festival d’arts vives
de Barcelona
15–25 febrer 2024
12ª edició

Conferència-conversa “Per què, què, per a qui i amb qui?”

Hypatia Vourloumis
Gratuït
24.02.24
12 h (1h 30 min)
Mercat de les Flors
Conferència
Entrada lliure fins a completar aforament

Conferència-conversa en anglès amb traducció simultània al català.

BIO

Hypatia Vourloumis és teòrica de la performance i doctora en Estudis de Performance a l’Escola d’Arts Tisch (Universitat de Nova York). Ha estat becària postdoctoral al centre de recerca Interweaving Performance Cultures de la Freie Universität de Berlín (2012-2014), becària de recerca el 2016 al Centre d’Investigació per a les Humanitats d’Atenes i professora al Centre Internacional d’Estudis Hel·lènics i Mediterranis, també a Atenes. Ha publicat assajos i textos experimentals per a les revistes Theatre Journal, Performance Research, Women & Performance: a Journal of Feminist Theory, ephemera, feministiga o The Happy Hypocrite, així com per a múltiples catàlegs d’art i recopilacions editades, entre altres. És coeditora del número especial de Performance Research “On Institutions”, i coautora dels llibres Formless Formation (Minor Compositions, 2021) i The Alleys (npNP, 2023), així com d’una monografia de propera aparició sobre la política i performance del parallenguatge postcolonial indonesi. Els seus interessos docents i de recerca incloent la pràctica i teoria anticolonial i feminista, la teoria crítica de la raça, la teoria i la pràctica crítiques queer, la música, la poètica, les filosofies del llenguatge, els estudis sonors i de cultura popular i la teoria i pràctica estètiques. Actualment, imparteix classes de teoria crítica al màster de Praxi artística del Dutch Art Institute (Arnhem).

CONFERÈNCIA-CONVERSA

Anar més enllà de la mera solidaritat, o de les expressions i declaracions de solidaritat, requereix que ens moguem dins el flux del present històric. Aquesta trobada posarà èmfasi en la necessitat que parlem unes amb altres.

En una xerrada que va tenir lloc el 25 d’octubre de 2023, Fred Moten, teòric cultural, poeta i professor d’Estudis de Performance, planteja una pregunta que guiarà el nostre debat: “Com renovem i redefinim les nostres pràctiques anticolonials?”.

En paraules d’Hypatia Vourloumis: “La meva esperança és que en aquesta trobada puguem parlar unes amb altres sobre les nostres pròpies pràctiques anticolonials singulars i col·lectives dins del temps present, dins dels espais en els quals ens trobem, les nostres economies polítiques. De quina manera el nostre intent de parlar, estudiar i pensar juntes sobre la regeneració i el cultiu de pràctiques anticolonials està lligat al nostre ser testimonis compromesos amb moviments, resistències i cossos anticolonials? Com el nostre amor per certes pràctiques de dansa, art, poètiques i coreogràfiques, i les formes en què les creem, les sentim i com parlem d’elles, ens pot ajudar a començar a articular materialment la pràctica anticolonial junts?”

PROGRAMA DE PENSAMENT

El programa de pensament del Festival Sâlmon 2024 articula conferències i converses a manera d’assaig, estudi i trobada. Les propostes que formen part del programa han estat concebudes per les seves autores en resposta i en diàleg amb el programa públic del festival i convoquen sensibilitats estètiques i polítiques situades, des d’una perspectiva crítica dins del marc de les pràctiques artístiques contemporànies.